Inloggen
Integrale Vroeghulp Friesland

Integrale Vroeghulp Friesland


 0/5 Sterren (0)

Tegenpolen

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 107
  Door Susan Osterop in de groep Integrale Vroeghulp Friesland 838 dagen geleden

  Categorie├źn: Kind en gezin


   0/5 Sterren (0)

  Tegenpolen

  Petra Grit is moeder van drie heel verschillende meiden. Yasmine werd vijf jaar geleden geboren, Amber is vier en Nadine is twee. En elk van hen heeft iets anders nodig van moeder wat het behoorlijk ingewikkeld maakt. “Soms is het net een mijnenveld, als de een rustig is, dan begint de ander.”

  Yasmine, de oudste, maakt heel raar contact. Soms leek ze nergens op te reageren en staarde alleen in de verte. Als er contact was, dan brak ze dat ook snel weer af. Moeder had zelf al snel het gevoel dat er iets niet klopte. Dat gaf ze ook aan bij het consultatiebureau en daar werd voorgesteld om contact op te nemen met Integrale Vroeghulp.

  Casemanager
  Zo kwam casemanager Tineke Sloot in het gezin. “Ik heb heel goed contact met Tineke. Als ik nu iets nodig heb, dan bel ik eerst Tineke. Ze heeft de buien van Yasmine meegemaakt en ze weet hoe druk Amber was. Maar ze zag ook dat bij mij de emmer soms overliep. Als ik een vervelend gesprek heb gehad met een specialist, dan bel ik Tineke om stoom af te blazen en ze is ook mee geweest toen we bij de zorgboerderij gingen kijken. Ik kan echt op haar rekenen.”

  Driftbuien
  Moeder schok er niet van toen uit het psychologisch onderzoek naar voren kwam dat Yasmine een ontwikkelingsachterstand van een jaar had. “Bij mij was het juist schrikken dat de jongste zich normaal ontwikkelt. Het is niet leuk als je kind zich anders ontwikkeld. Je ziet aan het gedrag van je kind dat ze anders is. Het is goed dat er tegenwoordig al vroeg actie wordt ondernomen, dat er wordt gekeken naar je kind. Het gedrag van je kind kan heel frustrerend zijn, als een ander kind een driftbui heeft, duurt dat maximaal een half uur. Yasmine blijft er echter in hangen, bij haar duurt het wel drie tot vier uur.”

  Accepteren
  Yasmine gaat nu naar het speciaal onderwijs en daar bloeit ze helemaal op. Voor Petra was het wel even slikken toen haar tweede dochter, Amber, zich ook anders ontwikkelde. “Dat vond ik moeilijker te accepteren. Je hebt al een kind dat anders is. Amber was heel anders dan Yasmine. Ze klom bovenop de vitrinekast en op de computerkast, ze klom overal op en achter, al toen ze heel jong was. Tineke kwam al bij ons over de vloer voor Yasmine en zij stelde voor om ook Amber aan te melden bij Integrale Vroeghulp. Dat heb ik in eerste instantie nog even afgehouden, maar al snel ging ik overstag.”

  Hulp van derden
  Amber ging naar een kinderpsychiater toen ze drie was. Ze had tekenen van ADHD en kreeg daarvoor ook medicatie. Inmiddels krijgt ze geen medicijnen meer. Ouders waren bang dat ze dan weer door het huis zou gaan stuiteren, maar gelukkig valt dat tot nu toe mee. Tussen de zussen zit veertien maanden leeftijdsverschil, maar qua gedrag zijn ze elkaars tegenpolen. “Amber vergeet dingen snel, regels en dergelijke, Yasmine blijft juist in dingen hangen. En ook Nadine, die zich heel gewoon ontwikkeld heeft weer een andere opvoedingsstijl nodig. Zonder hulp van derden verzuip je gewoon.”

  Toekomst
  En dat is ook de boodschap die Petra graag wil overbrengen. “Als je een kind krijgt dat zich anders ontwikkeld, dan valt het hele beeld dat je hebt voor de toekomst in duigen. Dat vergt energie en incasseringsvermogen. Je moet je toekomstplannen bijstellen en je moet vooral je gevoel volgen. Zoek hulp die bij jou past, maak vooral gebruik van de zorg die voorhanden is. Je kunt het niet allemaal zelf. De instanties zijn er, dus gebruik ze gewoon.” 

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers