Inloggen
Integrale Vroeghulp Friesland

Integrale Vroeghulp Friesland


 0/5 Sterren (0)

Integrale Vroeghulp begeleidt je van A tot Z

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 152
  Door Susan Osterop in de groep Integrale Vroeghulp Friesland 838 dagen geleden

  Categorie├źn: Kind en gezin, Ketennetwerk


   0/5 Sterren (0)

  Integrale Vroeghulp begeleidt je van A tot Z

  Als bij je kind vlak na de geboorte een hersentumor wordt geconstateerd dan schrik je je wezenloos. En als de operatie achter de rug is en alles ziet er goed uit, dan hoop je dat je gewoon verder kunt als ouders. Lenie Jongedijk, moeder van twee dochters, Lieke van bijna acht en Eliza van drie, zag echter dat Eliza, die als baby een hersentumor had gehad, zich anders ontwikkelde dan haar oudere zus.

  “Ze deed heel veel dingen niet, ze sprak niet en haar lichamelijke coördinatie klopte niet terwijl ze al bijna drie was. Ook had ze veel dwangmatige gedragingen zoals hoofd slaan, wiegen, enzovoort. Wij zagen duidelijk verschil met onze oudste dochter. Ik heb dit aangegeven bij het consultatiebureau en gevraagd of zij me konden dooverwijzen naar Integrale Vroeghulp. Ik had Integrale Vroeghulp al in het groeiboekje zien staan en heb meer informatie opgezocht via internet.”

  Bevestiging
  Ellen Boswinkel werd casemanager voor het gezin en kwam langs. “Ellen is een hele vriendelijke en lieve vrouw en legde tijdens het eerste gesprek duidelijk uit wat Integrale Vroeghulp voor ons, maar vooral voor Eliza kon doen. Ellen bevestigde ook de dingen die ons al waren opgevallen. Ze zag ook de onrust in Eliza en gedrag dat niet bij een ‘normaal’ kind hoorde. Wat ook heel belangrijk was, was dat we ons verhaal goed bij haar kwijt konden. We kregen alle ruimte en tijd om aan te geven waar we tegenaan liepen en dat dat voor ons heel zwaar was.”

  Zussen
  Het was ook heel zwaar voor Lieke. “Lieke had zich erop verheugd om niet meer alleen te zijn en om dingen samen te doen met haar zusje. Maar Eliza was nogal in zichzelf gekeerd en begreep veel dingen niet. Lieke wist niet goed hoe ze met haar zusje om moest gaan. Daarnaast ging er wel veel aandacht naar Eliza, ook vanwege de epilepsie waar veel ze last van heeft. Ze krijgt hiervoor wel medicatie, maar is niet aanvalsvrij.”

  Woensdagmiddag
  Om het gezin meer ruimte te geven om meer aandacht aan Lieke te besteden ging Ellen op zoek naar een bij Eliza passend Medisch Kleuter Dagverblijf (MKD) of Kinderdagcentrum (KDC). Na overleg met ouders is Eliza aangemeld op het KDC. Daar gaat ze 3 x per week heen.Toen kwam er beetje bij beetje vooruitgang in. Zo gaan ouders nu op de woensdagmiddagen iets leuks doen samen met Lieke, terwijl Eliza op het KDC is.

  Aanrader
  Ellen heeft ook geholpen bij het aanvragen van voorzieningen en heeft contact gehad met het KDC om duidelijk de wensen en verwachtingen van ouders te verwoorden. Het contact met het KDC is daardoor verbeterd. “We mochten ook altijd bellen als we vragen hadden, maar ook als we het ergens moeilijk mee hadden. Soms zit je in zo’n lastig parket dat je niet weet wat je het beste kunt doen voor je kind. Dan is het prettig dat Integrale Vroeghulp je daarin van A tot Z kan begeleiden. Ik raad Integrale Vroeghulp dan ook van harte aan, aan mensen die zelf tegen problemen aanlopen.”

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers