Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Ouders verwachten een luisterend oor, maar ook kennis en ervaring

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 218
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 803 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Beleid, Casemanagement, Ketennetwerk


   0/5 Sterren (0)

  Ouders verwachten een luisterend oor, maar ook kennis en ervaring

  Petra Schrama is casemanager Integrale Vroeghulp (IVH) bij MEE in Den Haag. Ze vertelt hoe Integrale Vroeghulp daar na de transitie geborgd is.

  “Met de transitie ging alle jeugdzorg die bij MEE was ondergebracht over naar de gemeente” vertelt Petra. De consulenten gingen samen met professionals van andere organisaties een jeugdteam vormen in het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Ook  de casemanagers van Integrale Vroeghulp werden ondergebracht in een jeugdteam. Toch bleef de positie en de werkwijze nog lang onduidelijk. Er werd gezocht naar een manier om IVH te integreren in de tien CJG’s die de stad Den Haag telt. Maar de casussen bleken toch te specialistisch om door een regulier wijkteam begeleid te worden. Ook had ik het gevoel dat ik dubbel werk deed. Na het bespreken van een casus in het netwerk Integrale Vroeghulp, moest ik de casus opnieuw inbrengen in het team van het CJG. De diagnose en het behandelplan zijn vastgesteld door het specialistische, multidisciplinaire IVH-team, in samenspraak met de ouders. Maar het team van het CJG moest toestemming geven op de benodigde verleningsbesluiten, terwijl ze zelf onvoldoende expertise op dit vlak hebben. Uiteindelijk is besloten om IVH toch los te trekken van het CJG en kan het netwerk IVH zelfstandig verwijsbrieven uitschrijven. Ik ben blij dat die extra schakel er tussenuit is.”

  Goed gewaardeerde netwerkbijeenkomst
  “De meeste kinderen worden bij ons aangemeld op advies van het consultatiebureau, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en scholen. Een enkele keer is er een aanmelding via een gezinscoach. Wij vinden het belangrijk om IVH op het netvlies te houden bij deze partijen, zodat ze adequaat blijven signaleren. Daarom hebben we meegewerkt aan een netwerkbijeenkomst die georganiseerd werd in het CJG. Deze vond plaats in het stadsdeel centrum en werd goed bezocht door gezinscoaches, maar ook andere professionals, zoals CB-verpleegkundigen en leidsters van de voorscholen uit de wijk. De aanwezigen waren enthousiast en we hebben contacten gelegd om in andere stadsdelen een dergelijke bijeenkomst te initiëren. De coördinator van het netwerk IVH vertelde iets over de procedures rond Integrale Vroeghulp, er kwam een ouder aan het woord en ik heb zelf een casus besproken. Daarin heb ik met name de driehoek laten zien tussen ouders, het netwerk IVH en in dit geval de peuterspeelzaal. Ik wilde belichten hoe essentieel het is om de ouders in het proces te betrekken. Je te realiseren waar zij staan en wat er voor nodig is om goed samen te werken.”

  Laat zien dat je de weg weet
  “Het is belangrijk om ouders serieus te nemen, te kunnen luisteren zonder oordeel. Je bent vaak de eerste persoon die in dit verband bij hen thuiskomt. Ik probeer het contact zo laagdrempelig te houden, maar je moet ook wel iets te bieden hebben. Dat verwachten ze. Een luisterend oor, maar ook kennis en ervaring. Als je alleen algemene kennis hebt en op alles moet zeggen ‘dat ga ik voor u uitzoeken’ wekt dat geen vertrouwen. Iemand die gespecialiseerd is in IVH kan ouders laten merken dat zij niet de enigen zijn in deze situatie en dat er goede hulp beschikbaar is. Ik laat zien dat ik de weg weet, de sociale kaart ken en dat ik weet hoe alles werkt in een dergelijk traject. Dan krijg je achteraf vaak terug van ouders dat ze bij IVH direct het gevoel hadden dat hun probleem in goede handen was.”

  Je hebt het vertrouwen van de ouders nodig
  “Sommige ouders zijn al lang aan het tobben, andere ouders zijn zich niet bewust van het afwijkende gedrag van hun kind. Afhankelijk van hoe ouders erin staan, kun je het proces soms bewust iets vertragen of juist versnellen. Als de ouders er geen vertrouwen in hebben of het probleem niet erkennen, heeft het traject voor het kind ook minder kans van slagen. Ik ben nu vier jaar casemanager IVH en hiervoor werkte ik op een speciale basisschool. Daar was ik schoolmaatschappelijk werker en speltherapeut. Ik zag er kinderen via IVH binnenkomen en merkte hoe belangrijk het is om het proces van rouw dat ouders in feite meemaken te erkennen en daarop af te stemmen. Wat ik zie is dat je het vertrouwen van ouders makkelijker wint, als je zelf ook contact maakt met het kind, als je laat zien dat jij hun kind – ook al is het anders – toch geweldig vindt.”

  Snel de juiste hulp
  “Ik ben blij dat Integrale Vroeghulp in Den Haag echt als een specialisme erkend wordt. Dat heeft een dubbele reden, want ik vind het zelf gewoon ontzettend leuk om dit bijzondere werk te doen. Maar belangrijker nog is dat kinderen en ouders sneller de juiste hulp krijgen. Ze hebben direct te maken met mensen die specialistische kennis hebben van ontwikkelingsproblematiek en die weten wat er op dat vlak in de regio aan zorg aanwezig is.”

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers