Inloggen
Zorg en onderwijs

Zorg en onderwijs


 0/5 Sterren (0)

Stroomschema zorg op school gepubliceerd

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 70
  Door Susan Osterop in de groep Zorg en onderwijs 824 dagen geleden

  Categorie├źn: Beleid, Onderwijs en Zorg


   0/5 Sterren (0)

  Stroomschema zorg op school gepubliceerd

  Voor ouders van kinderen die zorg nodig hebben in onder andere het onderwijs is er in 2015 veel veranderd. Het is niet altijd duidelijk wat de mogelijkheden zijn van de inzet van zorg op school. Ook is niet altijd duidelijk bij wie ouders de zorg moeten aanvragen en hoe de bekostiging eruit ziet. Er is een stroomschema gepubliceerd waarmee duidelijk wordt onder welke wetgeving een zorgvraag valt en wie wanneer verantwoordelijk is. Daarmee ontstaat er duidelijkheid voor scholen, zorg en dus ook voor ouders en hun kinderen. 

  Met de invoering van passend onderwijs hebben scholen een zorgplicht. Dat betekent dat de school waar ouders hun zoon of dochter schriftelijk hebben aangemeld verplicht is om een passende plek te bieden als het kind extra onderwijsondersteuning nodig heeft. Soms is er naast onderwijsondersteuning ook extra zorg op school nodig. In een stroomschema zijn de verschillende vormen beschreven.

  Zorg tijdens onderwijsuren, zoals begeleiding, persoonlijke verzorging en/of verpleging, wordt vergoed op basis van de jeugdwet, de Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet langdurige zorg (Wlz). In een zorgschema is per zorgwet aangegeven welke mogelijkheden er zijn en hoe de inzet van zorg in het onderwijs wordt geregeld en verantwoord. Hoewel de zorg en ondersteuning van een leerling soms vanuit verschillende systemen worden geleverd, komen deze samen in de gezamenlijke aanpak van zorg- en onderwijspartners. Zij bekijken samen met ouders en leerling wat er nodig is en wie welke ondersteuning of zorg kan bieden.

  Naast het stroomschema biedt de handreiking onderwijs en zorg veel informatie. Deze handreiking beidt scholen en ouders handvatten om passende onderwijsondersteuning en zorg voor elke leerling te bereiken, afgestemd op zijn mogelijkheden en behoeften.

  Download hier:
  Stroomschema zorg op school
  Handreiking onderwijs en zorg

  Bron: website passend onderwijs

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers