Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Resultaten monitor netwerken Integrale Vroeghulp

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 107
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 777 dagen geleden Reacties (1)

  Categorie├źn: Beleid


   0/5 Sterren (0)

  Resultaten monitor netwerken Integrale Vroeghulp

  Integrale Vroeghulp wordt sinds 1990 in een landelijk dekkend stelsel van 37 regionale netwerken Integrale Vroeghulp (IVH) aangeboden. In het kader van de transitie Jeugd per 1 januari 2015 werken de netwerken samen met de gemeenten aan een verdere aansluiting op het gemeentelijk sociaal domein. De inzet is om de expertise, samenwerking en kwaliteit op het gebied van Integrale Vroeghulp te borgen.

  Enquête
  Om een goed beeld te hebben van de regionale stand van zaken en het toekomstperspectief is in oktober 2015 een enquête verspreid onder de netwerken IVH. De respondenten zijn onder andere gevraagd aan welke bouwstenen van IVH zij een bijdrage leveren, hoe dit wordt gefinancierd en voor welke termijn dat financieel geborgd is. Deze rapportage geeft onder de titel ‘Monitor Integrale Vroeghulp’ de volgende resultaten over de periode oktober tot en met november 2015:  

  •  In totaal zijn 183 reacties ontvangen uit 33 regio’s.
  • Gemeenten hebben de coördinatie Integrale Vroeghulp voor de helft van de inzet apart voor IVH ingekocht. De inkoop van gemeenten bij de overige bouwstenen varieert van een vijfde voor Ketennetwerk tot ruim een derde voor de andere bouwstenen. IVH-partners hebben voor alle bouwstenen binnen het eigen budget ruimte vrijgemaakt en ook andere financiering ingezet.
  • Voor 54% van de respondenten is de financiële borging van hun IVH-inzet geborgd voor 2016 en voor 10% is dat ook voor 2017 zeker.
  • Ruim 13% van de respondenten geeft aan dat binnen het multidisciplinair team IVH niet alle benodigde expertise beschikbaar is. De kinderarts, de revalidatie(arts) en het onderwijs worden met name genoemd als ontbrekende of onvoldoende beschikbare expertise.
  • Volgens 87% van de respondenten is het IVH-netwerk in alle gemeenten binnen hun regio actief. Volgens 13% van de respondenten (uit 9 regio’s) is het IVH-netwerk dat niet.
  • In 2015 is voor een meerderheid (60%) van de respondenten duidelijk hoe gemeenten invulling geven aan IVH. Voor 2016 en 2017 neemt dit aantal sterk af tot 31% respectievelijk 8%;
  • Met 53%-64% vindt een meerderheid van de respondenten dat de bouwstenen IVH goed zijn geborgd in de gemeentelijke aanpak, 9%-16% is van mening dat dit onvoldoende/niet het geval is.

  De rapportage is hier te downloaden>>

  In 2015 zijn er ook praktijkvoorbeelden omschrijven over de verschillende manier waarop gemeenten IVH borgen in hun gemeentelijk beleid. Een 20-tal praktijkvoorbeelden van 2014-2015 zijn gebundeld in een factsheet. Download hier de factsheet>>>

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Saskia Dulk
    Saskia Dulk 776 dagen geleden

    Hoi Susan,

    Mooi stuk geworden, ik heb het verspreid intern hier en kreeg de vraag hoe het stuk verder verspreid is. Hebben gemeenten het gekregen? Dit omdat we het verder zelf willen gebruiken in onze contacten met gemeenten.

     

    Hartelijke groet,

    Saskia

     

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers