Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Werkwijze ‘Vroegsignalering’ in IJsselstein

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 166
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 741 dagen geleden

  Categorieën: Praktijkvoorbeelden, Beleid


   0/5 Sterren (0)

  Werkwijze ‘Vroegsignalering’ in IJsselstein

  De burgers in de gemeente IJsselstein kunnen bij zorgen over de ontwikkeling van hun jonge kind voor deskundige ondersteuning terecht bij Integrale Vroeghulp, bekend onder de naam ‘Vroegsignalering’. Vroegsignalering is in handen van het Jeugdteam IJsselstein, het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) en de jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar van de GGD regio Utrecht. Samen helpen ze ouders van jonge kinderen (0-7 jaar) met complexe vragen op weg.

  Jeugdteam IJsselstein
  Ouders kunnen met hun vragen terecht bij het CJG/de jeugdgezondheidszorg of bij het Jeugdteam. Jeugdteam IJsselstein heeft verschillende deskundigheid op een breed terrein van zorg voor kinderen en gezinnen. Het jeugdteam beschikt over pedagogische en sociaal-maatschappelijke expertise en heeft ook (basis)kennis van psychiatrie en kinderen met een beperking. In het team wordt gekeken wat er aan de hand is met het kind en wat een passende oplossing is. Het team werkt nauw samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Het CJG blijft de plek waar ouders, jeugdigen en professionals terecht kunnen met vragen over opgroeien en opvoeden.

  Werkwijze aanpak ‘Vroegsignalering’
  Als de vragen complex zijn, neemt de jeugdverpleegkundige of jeugdarts het over en gaat met de ouders in gesprek. De jeugdverpleegkundige begeleidt het traject, verheldert de vraag en maakt een plan om deskundigen (bijv. orthopedagoog, ontwikkelingspsycholoog, kinderarts) in te schakelen en de hulpvraag te bespreken.
  Ook wordt het lokale netwerk rondom het kind uitgenodigd, bijvoorbeeld het kinderdagverblijf of de school. De gesprekken zijn altijd met zowel de ouders als professionals. Ouders kunnen zo altijd met hun vragen terecht en de professionals doen kennis op.

  Lokaal wat kan, regionaal ‘op maat’ erbij
  Lokaal werkt Vroegsignalering met professionals rondom het gezin bijvoorbeeld de jeugdverpleegkundige, leerkrachten, pedagogisch medewerkers. De coördinator van de vroegsignalering beschikt over het netwerk om uit de regio professionals erbij te halen. Deze worden ‘op maat’ ingezet. Regionale expertise die wordt uitgenodigd zijn bijvoorbeeld de kinderarts en/of zorgaanbieders. Lukt het niet om fysiek bij een teamoverleg te zijn, dan wordt altijd advies gevraagd, de lijntjes zijn kort. De gemeente IJsselstein regelt het financieel om de expertise erbij te vragen. 

  Kennis delen
  In IJsselstein zijn het Jeugdteam en CJG voortdurend in beweging en in ontwikkeling. Vernieuwende ontwikkelingen krijgen vorm in nieuwe werkwijzen. Zo organiseert Vroegsignalering studiedagen over onderwerpen die het jonge kind aangaan. Ze delen ook kennis bij de besprekingen over casuïstiek. Ook vinden ze het belangrijk om te kijken of elders opgedane expertise omgezet kan worden naar het eigen werkveld.   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers