Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Editie zomer 2016 kwartaalmagazine VROEG

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 70
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 613 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Editie zomer 2016 kwartaalmagazine VROEG
  INHOUD Editie zomer 2016 kwartaalmagazine VROEG

  Zwanger én depressief
  Depressieve symptomen tijdens de zwangerschap komen veel vaker voor dan gedacht. Het is belangrijk dat hier meer aandacht voor komt. Niet alleen met het oog op het welzijn van de zwangere en haar naasten, maar ook voor de ontwikkeling van de baby.
  Sophie Truijens, Ivon Cuijlits en Victor Pop
   
  Vechten, vluchten of bevriezen werkt averechts
  De geboorte van een baby is voor veel mensen de mooiste dag van hun leven. Toch is een roze wolk lang niet voor elke moeder weggelegd. Om uiteenlopende redenen ervaren veel vrouwen de overgang naar het moederschap als behoorlijk stressvol, wat vaak gepaard gaat met een gevoel van falen en zelfkritiek. Het automatische reactiepatroon - vechten, vluchten of bevriezen – werkt veelal averechts bij opvoedingsstress of het verminderen van de psychiatrische problematiek. Het volgen van de training mindful ouderschap blijkt wél een effectief middel.
  Eva S. Potharst
   
  De Vroegwerker - reflectie op de dagelijkse praktijk
  Fysiotherapeute Tabitha van den Adel vindt de openheid van jonge kinderen een belangrijke inspiratiebron. Met name de impact van een zorgtraject op ouders verdient volgens haar serieuze aandacht. “Ik vind het altijd weer een uitdaging om daar zoveel mogelijk rekening mee te houden.”
  Redactie Vroeg
   
  Een zorgkind, ga er maar aanstaan
  De zorg voor een kind met een handicap, stoornis of langdurige ziekte heeft vaak een enorme impact op ouders. Dit kan zich uiten in overbelasting en opvoed- of relatieproblemen. Daarom is het stellen van de vraag ‘hoe is het met jou als persoon’ relevant. Blijkt er sprake van overbelasting, dan kunnen zorgprofessionals een belangrijke rol spelen bij het verlichten van alle stress.
  Krista Okma
   
  Interview Ruurd van Elburg: “Voeding legt het fundament”
  Niet-overdraagbare welvaartsziektes komen meer en meer voor, met name obesitas, diabetes en allerlei allergische aandoeningen. Het wordt steeds duidelijker dat voeding in het vroege leven een belangrijke basis is de kans hierop te verkleinen. “Een goede voeding vanaf het begin van de zwangerschap kan voor een baby veel verschil uitmaken, laat bijzonder hoogleraar en onderzoeker Ruurd van Elburg weten. “De voeding in de eerste duizend dagen vormt een kind voor het latere leven.”
  Jan de Graaf
   
  Taaltest voor niet-sprekende kinderen met motorische beperkingen
  Sinds kort is het mogelijk om een gefundeerde inschatting van het taalbegrip te doen bij niet of nauwelijks sprekende kinderen met een motorische beperking. De test is inzetbaar vanaf de leeftijd van 1,5 jaar en blijkt uitermate betrouwbaar. Professionals kunnen online over de test beschikken of gebruik maken van een speciaal communicatiespreekuur bij het VUmc.
  Joke Geytenbeek
   
  Kinderyoga ontspant vecht- en vluchtstand
  Yoga helpt de spieren te ontspannen, de hartslag te verlagen en de ademhaling te verdiepen. Juist daarom zijn yogalessen effectief om kinderen met stress in de leeftijd van twee tot zes jaar te leren hoe zij zich kunnen ontspannen.
  Marjolein Tiemstra-Smit

  Een beeld zegt meer dan duizend woorden
  Over wat nodig is voor een gezonde ontwikkeling van een baby is inmiddels veel bekend. De weg vinden naar alle informatie op dit gebied blijkt echter niet zo gemakkelijk. Voor stichting Babywerk reden om een serie filmpjes te maken. Deze brengen treffend de signalen van baby’s in beeld, ook als er vragen of problemen zijn.
  Rachel Verweij
   
  Impact stress tijdens zwangerschap onderschatte factor
  Bijna een kwart van alle zwangere vrouwen ervaart enige vorm van stress. Een cijfer om ongerust over te worden. Er bestaat namelijk een direct verband tussen angst en spanning tijdens de zwangerschap en het gedrag van het ongeboren kind en het ontstaan van cognitieve, gedrags- en emotionele problemen. Toch ontbreekt structurele aandacht voor vroegsignalering.
  Sascha Kats
   
  Matig te vroeg geborenen verdienen aandacht
  Matig te vroeg geboren kinderen ervaren op schoolleeftijd meer ontwikkelings-, gedrags- en schoolproblemen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat deze kinderen al op peuterleeftijd minder goed hun aandacht voor langere tijd kunnen volhouden. Ook laten zij meer gespannen en teruggetrokken gedrag zien en is het taalbegrip minder dan bij op tijd geboren kinderen. Positieve uitkomst is dat aandachtstimulering een gunstig effect heeft op de verstandelijke ontwikkeling op tweejarige leeftijd.
  Marjanneke de Jong

  Gentle Teaching als opvoedingsstrategie
  Gentle Teaching is een benaderingswijze voor mensen met een verstandelijke beperking en ernstig probleemgedrag. Minder bekend is dat de methode ook bruikbaar is voor het oplossen van gedragsproblemen bij jonge kinderen. De praktijk leert dat met name kinderen met psychische en/of emotionele problemen baat hebben bij Gentle Teaching.
  Pouwel van de Siepkamp

  Ouders aan het woord: Gevangen in ’t eigen lijf
  Freek heeft zware lichamelijke beperkingen, maar is tegelijkertijd zeer intelligent. “Een unieke combinatie”, vertelt zijn moeder Stephanie Braun. Gevolg is dat de ontwikkeling van haar zoon niet spoort met de gehanteerde statistieken in zorgland.
  Jan de Graaf

  Bundeling expertise voor eerste levensfase
  ‘Met blijdschap geven wij kennis van de geboorte van…’. Deze bekende zin markeerde eerder dit jaar de lancering van het Infant Netwerk Friesland. Alle netwerkers zijn zelfstandig gevestigden die werken vanuit de Infant Mental Health visie. Dit houdt in dat de ouder-kindrelatie centraal staat.
  Eveline Euser

  Investeer in lacunes pril ouderschap
  Een veilige hechtingsrelatie in de babytijd is van groot belang voor de ontwikkeling van een kind. Reden om tijdens de tweede editie van het Congres Vroegsignalering bij baby’s de interactie binnen het prille ouderschap centraal te stellen. Juist in de babytijd is meer aandacht nodig voor lacunes in het prille ouderschap.
   
  Kijk voor meer informatie op website van vakblad VROEG

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers