Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

"Kinderartsen waardevol in multidisciplinaire team Integrale Vroeghulp"

  Susan Osterop
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 570 dagen geleden Reacties (3)

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Diagnostiek


   0/5 Sterren (0)

  "Kinderartsen waardevol in multidisciplinaire team Integrale Vroeghulp"

  Meestal groeien jonge kinderen gezond en gelukkig op. Maar soms is dat niet het geval. Er gaat iets niet goed, maar wat is er precies aan de hand? De ouders zoeken naar antwoorden, maar waar vinden ze die?
  Voor goede diagnostiek en zorg aan kwetsbare kinderen van nul tot zeven jaar met een (dreigende) ontwikkelingsachterstand, die wordt veroorzaakt door een beperking, gedragsproblemen en/of een chronische ziekte, zijn er de netwerken Integrale Vroeghulp. Deze netwerken zijn speciaal ingericht voor kinderen met meervoudige complexe vragen, de zogenaamde 'puzzelkinderen'.

  Netwerken Integrale Vroeghulp
  Ouders hebben soms vragen die te complex zijn voor het consultatiebureau, wijkteam of Centrum Jeugd en Gezin (CJG). Zij hebben multidisciplinaire expertise nodig en dit kan vaak alleen op bovenregionaal niveau georganiseerd worden.
  Netwerken Integrale Vroeghulp leveren deze expertise. Het zijn netwerken die bestaan uit deskundigen uit verschillende disciplines, zoals een kinderarts, kinderrevalidatiearts, kinderpsycholoog, gedragsdeskundige en experts vanuit het onderwijs.
  Elk van deze professionals kijkt vanuit de eigen expertise naar het kind. Na een multidisciplinaire bespreking met ouders en kind beoordelen zij de zorgvraag en komen met een advies en plan voor de ouders. IVH zorgt voor goede schakels tussen vroegsignalering, integrale diagnostiek, gezinsondersteuning en de afstemming van onderwijs en zorg. Hierdoor hebben ouders snel toegang tot de juiste diagnostiek, passende zorg en passend onderwijs. Dat voorkomt ernstigere problemen en het verlaagt uiteindelijke de zorgkosten. De kosten voor integrale vroeghulp zijn relatief laag, maar het belang is groot. Een coördinator IVH speelt - als ketenregisseur van het IVH-netwerk - een centrale rol.

  giraffe met stethoscoop
  Randy loopt zijn achterstand op tijd in
  Randy wordt geboren in het ziekenhuis met een zuignap. Omdat hij een moeilijke start heeft, ligt hij even in de couveuse en komt onder controle van een kinderarts. De ouders van Randy weten niet wat ze kunnen verwachten. Randy is hun eerste kindje. Een paar weken na de bevalling komen zij terug op controle. In de periode daarna is er elke keer wel wat met Randy aan de hand, waardoor ze iedere twee maanden met hem naar de kinderarts gaan. Op een gegeven moment geeft de kinderarts aan dat ze Randy wil aanmelden voor Integrale Vroeghulp. Er komt een consulent bij hen thuis. Naast de controles bij de kinderarts, bezoeken zijn ouders nu ook een kinderneuroloog. In het kernteam wordt alles besproken. Lees hier de casus over Randy>>>


  Meerwaarde van kinderartsen in Zwolle
  De expertise van een kinderarts binnen een multidisciplinair team is divers. Kinderartsen hebben specifieke expertise bij het kijken naar onderliggende oorzaken zoals bijvoorbeeld syndromen, genetische, metabole en neurologische afwijkingen. Ze kunnen kijken vanuit een breed spectrum, dus ook vanuit problematiek bij de geboorte en de sociale problematiek. Hun medische kennis is aanvullende op de kennis van de jeugdartsen.
  De kinderartsen hebben ook een rol bij het duiden van medische dossiergegevens. Zo kunnen ze de vertaalslag maken van de problematiek in begrijpelijke taal en uitleg voor het hele multidisciplinaire team. Samen met de andere expertises uit het team beschikken ze over kennis van kinderen met een beperking, ontwikkelingsproblematiek door een beperking en (para)medische kennis over zorg intensieve kinderen.
  Door alle veranderingen in de zorg, staat de deelname van kinderartsen in het IVH netwerk echter onder druk. Bij de Isala Klinieken in Zwolle heeft een groep kinderartsen, met sociale pediatrie als aandachtsgebied, ervoor gekozen om toch deel uit te blijven maken van het multidisciplinaire team Integrale Vroeghulp, zij zijn overtuigd van de meerwaarde van hun deelname.  

  Méér samenhang helpt ouders en kind
  “Voor ouders van kinderen met meervoudige of complexe problematiek is de huidige versnippering van het (zorg)aanbod een heel groot probleem. Zij reizen van hot naar her, moeten meerdere dagen vrij nemen en bij wijze van spreken een halve managementcursus volgen om de zorg rond hun kind te regelen. Het is heel belangrijk dat er betere verbinding tussen de aanbieders ontstaat.
  Als lid van het kernteam Integrale Vroeghulp zie ik grote meerwaarde in onze integrale blik en het daarop gebaseerde integraal advies aan ouders. Iedere discipline probeert natuurlijk zijn stem te laten klinken. Dat moet ook in stand blijven, want daarmee stem je de organisaties nog beter op elkaar af. Boven alles is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven en te beseffen dat het meerwaarde heeft wat je als team doet.“, aldus een kinderarts.

  Kinderartsen zetten Integrale Vroeghulp inkind met beer en stethoscoop
  Een verwijzing naar Integrale Vroeghulp is vaak een logisch vervolg wanneer een kind gezien is door een kinderarts en er zorgen zijn over het gedrag. Het kan wenselijk zijn dat er een niveaubepaling gedaan wordt op cognitief gebied, en/of op het gebied van de spraak-taalontwikkeling. Of er is zorg over het pedagogisch klimaat. Wanneer er duidelijkheid is over de medische aandoening van het kind, dan blijven er bij ouders vaak vragen over de opvoeding en begeleiding in de thuissituatie. Daarnaast kunnen er vragen zijn over dagbesteding en/of onderwijs. De kinderarts kan verwijzen naar de trajectbegeleider/casemanager Integrale Vroeghulp en de casemanager kan ouders ondersteuning bieden of vraagbaak zijn.

  Deskundigheidsbevordering kinderartsen sociale pediatrie
  Op 5 april 2016 is er vanuit Integrale Vroeghulp IJsseloevers Zwolle een informatiebijeenkomst gegeven in de Isala Klinieken over het thema: Het jonge kind; onderzoek en behandeling bij gedrags-en/of ontwikkelingsvragen. Vanuit verschillende invalshoeken waren sprekers aan het woord. Kinderartsen uit de regio Noord Nederland kwamen hiervoor bij elkaar. Het was een prettige bijeenkomst waarin onderling veel kennis is gedeeld en ervaringen zijn uitgewisseld.
  De coördinator IVH uit Zwolle gaf een presentatie vanuit Integrale Vroeghulp, met een toelichting over de gebieden Friesland, Groningen, Overijssel en Drenthe.

  ‘Nazorg: ná en naast het medische circuit’
  Xander wordt na 27 weken en 1 dag zwangerschap als tweede van een drieling geboren. Hij weegt dan 1200 gram en heeft een apgarscore van 2, 6 en 8. Zijn oudste broertje Sam overlijdt op de tweede dag. Xander en zusje Sanne weten zich samen met hun ouders door deze moeilijke start heen te vechten. Sanne mag na 2 maanden naar huis. Xander heeft het wat moeilijker en mag ruim 12 weken na zijn geboorte zijn intrek in zijn babykamertje nemen.

  Een hele grote stap: naar huis
  Na alle medische toeters en bellen is dat voor het hele gezin een grote stap, maar wel een moment waar ze erg naar hebben uitgekeken. Gelukkig staan Xanders ouders er niet alleen voor. De neonatologieverpleegkundige komt in de eerste twee weken na het ontslag uit het ziekenhuis op huisbezoek. Tijdens het tweede bezoek komt ook de jeugdverpleegkundige en vindt een warme overdracht plaats. Aandachtspunten zijn slapen, groei, voeding, gewenning, huilgedrag en medicatie. Lees hier het hele verhaal over Xander>>

  Download dit artikel (pdf)

  Bewaren

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers