Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Noord-Veluwe werkt aan expertise op maat

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 82
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 590 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Beleid


   0/5 Sterren (0)

  Noord-Veluwe werkt aan expertise op maat

  De gemeenten binnen Noord-Veluwe hebben de integrale en multidisciplinaire werkwijze van Integrale Vroeghulp (IVH) ingebed in de gemeentelijke basisteams en een gezamenlijke regionale specialistische Consultatie en Advies tafel. Vijf van de zes gemeenten hebben de medewerkers van de basisteams ondergebracht in een gezamenlijke Stichting Jeugd. De integrale en multidisciplinaire werkwijze IVH (0-7) dient als voorbeeld voor alle jeugd (0-18). De in Noord-Veluwe gekozen aanpak is een voorbeeld van het gemeentelijk geïntegreerd jeugdmodel.

  Basisteams
  De 6 gemeenten in Noord-Veluwe werken met basisteams die het eerste aanspreekpunt zijn voor alle zorg- en hulpvragen in de regio. De gemeente Putten heeft dit ondergebracht bij Buurtzorg Jong. De andere 5 gemeenten hebben de gezamenlijke Stichting Jeugd Noord-Veluwe opgericht. De Stichting Jeugd heeft de medewerkers van de basisteams in dienst en vormt samen met een aantal andere kernpartners (JGZ, GGD, MEE) de lokale Centra voor Jeugd en Gezin. De inhoudelijke werkwijze volgens de bouwstenen IVH (integraal en multidisciplinair) is uitgangspunt voor alle hulp en zorgvragen. Casemanagers IVH zijn opgenomen in de basisteams en dragen kennis over aan overige medewerkers.

  Expertise op maat
  Vanaf januari 2016 is Integrale Vroeghulp ondergebracht bij de ‘Specialistische Consultatie en Advies tafel’. Deze werkt regionaal voor Noord Veluwe en tafel wordt gevuld met expertise op maat. Per kind bespreking wordt bekeken wie er moet aansluiten. De regionaal gecontracteerde zorgaanbieders nemen deel aan deze tafel vanuit hun contractering. Zo nodig kan aanvullende expertise (audiologie, revalidatie) op declaratiebasis worden ingeroepen. Zorgvragen komen via de huisarts, scholen of de kinderopvang binnen bij de basisteams. Van daaruit is er toegang tot de Expertisetafel wat loopt via het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). De coördinatie van de Expertisetafel is apart ingekocht bij Icare. Het voornemen was om de Expertisetafel uit te breiden naar 0-18 jaar. In de praktijk blijkt echter dat het vooral om hele jonge kinderen gaat, waar deze tafel ingezet wordt.

  IVH expertise behouden
  Na al weer een jaar verder en de vele veranderingen is Marco Daudeij, beleidsmedewerker afdeling Samenleving bij de gemeente Putten nog steeds enthousiast over de werkwijze Integrale Vroeghulp en de wijze waarop de expertise is geborgd in de regio. ‘We hebben een goede samenwerking voor de jongste kinderen met (ontwikkelings)problemen en waar we eerst wat moeite hadden met de kinderen op tijd vinden, gaat dit nu weer voorspoedig. We hebben het inmiddels goed op de rails’.

  Download praktijkvoorbeeld »

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers