Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Hoe borgt u IVH in regio? Welke variant herkent u?

  Susan Osterop
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 506 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Beleid, Ketennetwerk


   0/5 Sterren (0)

  Hoe borgt u IVH in regio? Welke variant herkent u?

  Met de transities kwam ook IVH binnen het bereik van gemeenten. Integrale Vroeghulp is de werkwijze voor vroegsignalering en inzet van zorg voor kinderen met ontwikkelingsachterstanden. In een factsheet ziet u hoe gemeenten deze hulp continueren en IVH al inpasten in hun lokale en regionale praktijk.

  Voor deze kwetsbare kindergroep werkten (jeugd)gezondheidszorg, zorgaanbieders, welzijn, GGZ, kinderopvang en onderwijs altijd al samen. Zij vormden regionale netwerken voor vroegsignalering, multidisciplinaire diagnostiek en integraal advies voor ouders en kind.

  Uitgangspunten
  De uitgangspunten en werkwijze van Integrale Vroeghulp sluiten naadloos aan bij de door gemeenten gewenste invulling van het sociaal domein en voor jeugd in het bijzonder. Veel gemeenten hebben de IVH-benadering daarom omarmd en zijn bezig om deze op verschillende manieren in te passen in hun lokaal en regionaal jeugdstelsel.

  Varianten IVH-inbedding in gemeenten
  In drie varianten ziet u welke keuzes gemeenten maken, zij bieden andere gemeenten handvatten en inspiratie. We noemen drie hoofdvarianten, de praktijk is veel gevarieerder:  

  1. Het gemeentelijk geïntegreerd jeugdmodel 
  2. Het veldpartijenmodel 
  3. Het (regionaal) jeugdgezondheidsmodel

  Gemeentelijke variatie
  Gemeenten die effectieve IVH willen opzetten, geven invulling aan zeven bouwstenen, die samen het succes van IVH bepalen. Gemeenten geven hun eigen invulling aan hoe de bouwstenen lokaal en regionaal georganiseerd worden. Hierdoor zijn er ook tal van varianten.

  Verdere transformatie
  De varianten laten zien dat gemeenten werken aan transformatie in het sociaal domein. Met de opgebouwde expertise rond het jonge kind integreren we de IVH-aanpak steeds verder in het gemeentelijk jeugdstelsel. Een periodieke evaluatie van resultaten bepaalt het tempo en de verder te zetten stappen.

  Hier is de factsheet over gemeentelijke varianten te downloaden>>

  Praktijkvoorbeelden zijn:

   Wilt u ook een praktijkvoorbeeld publiceren, neem gerust contact op met landelijke coördinator IVH, Susan Osterop sosterop@vgn.nl

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers