Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

‘Kinderen krijgen eerder de juiste begeleiding dankzij de nieuwe werkwijze’

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 137
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 436 dagen geleden Reacties (1)

  Categorieën: Praktijkvoorbeelden, Beleid


   0/5 Sterren (0)

  ‘Kinderen krijgen eerder de juiste begeleiding dankzij de nieuwe werkwijze’

  Op het moment dat de gemeenten met jeugdwijkteams gingen werken, besloot instelling voor gehandicaptenzorg Ipse de Bruggen daarin te participeren. Helma van Ast is beleidsmedewerker bij deze instelling. Zij vertelt over de keuze om in de wijkteams te participeren en het effect daarvan.

  “Ipse de Bruggen zit in het netwerk Integrale Vroeghulp (IVH) Delft Zoetermeer. Sinds de transitie werken onze medewerkers ook in de jeugdwijkteams, net zoals mensen van de GGZ en het CJG dat doen. Op die manier brengen we onze specifieke expertise naar de ‘voorkant’. Wordt er een probleem of afwijkend gedrag gesignaleerd bij een kind? Dan kunnen teamleden van verschillende bloedgroepen meedenken over de beste vorm van ondersteuning voor ouders en kind. Zo versterken we met elkaar de vroegsignalering.

  Met verschillende brillen kijken
  Voordat de jeugdwet werd ingevoerd, was Integrale Vroeghulp (IVH) een van de weinige netwerken van signalering, begeleiding en diagnostiek, waarin multidisciplinair en preventief werd gewerkt. Waar mensen met verschillende expertise samen keken naar wat er met een kind aan de hand was. Maar als kinderen niet bij IVH terechtkwamen, werden ze soms te snel in een vakje geplaatst en naar één specifieke instelling doorgestuurd, die niet altijd de juiste bleek te zijn. Door de huidige jeugdteams wordt er minder snel afgekaderd. Teamleden kunnen in een vroeg stadium al met verschillende brillen naar problematiek kijken. Experts uit het netwerk Integrale Vroeghulp worden al eerder ingezet.

  Dunne scheidslijn
  Doordat er aan de voorkant meer expertise aanwezig is, kan een betere afweging worden gemaakt over doorsturen naar een specifieke instelling of naar IVH. Want voor de meer complexe vragen is de bovenregionale expertise van IVH nog steeds onmisbaar, zo is ook gebleken uit een onderzoek in elf gemeenten in deze regio. Voor onze specifieke doelgroep is de scheidslijn tussen doorsturen naar jeugd- en opvoedhulpaanbieders en een instelling voor gehandicaptenzorg dun. Bij jonge kinderen wordt afwijkend gedrag vaak minder ernstig ingeschat. Ouders kiezen ook eerder voor opvoedhulp, want het is confronterend om te erkennen dat je kind een beperking heeft. Nu wij aan de voorkant meekijken, komen kinderen op jongere leeftijd bij ons terecht.

  Voordeel voor de kinderen
  Voor alle kinderen geldt dat we ze zo zelfstandig mogelijk aan de maatschappij willen laten deelnemen. Een van de belangrijkste zaken in de ontwikkeling van het kind is onderwijs. Als kinderen pas rond hun vierde levensjaar bij ons komen lopen ze meteen al een achterstand in onderwijs op. Als al vroeger de juiste diagnose wordt gesteld en we eerder met de juiste begeleiding kunnen starten, heeft het kind meer kansen om in het onderwijs en de maatschappij mee te komen.

  IVH blijft essentieel voor complexe vragen
  Ik zou het mooi vinden als de wijkteams en zorgaanbieders nog beter op de hoogte raken van elkaars werkwijze. We merken nu dat er geregeld kinderen met een beschikking voor een bepaald zorgproduct bij ons aangemeld worden. Terwijl wij denken dat een ander product veel beter past. We kunnen denk ik in een eerder stadium contact met elkaar leggen om te kijken wat de vraag is en welk aanbod past. Of IVH overbodig wordt nu er meer expertise in de wijkteams aanwezig is? Ik denk dat het netwerk en de werkwijze van IVH juist iets is waar gemeenten gebruik van moeten maken naast de wijkteams. Voor de complexere vragen is de specialistische kennis niet aanwezig in de teams. En de casemanager die IVH voor het gezin inzet is onmisbaar. Voor het bepalen van uitgebreide diagnostiek en onderzoek is en blijft IVH de aangewezen schakel.”

  Meer informatie over Integrale Vroeghulp Delft-Zoetermeer, kijk hier>>>

  Het praktijkvoorbeeld is hier te downloaden in PDF>>>>

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Rob Smittenaar
    Rob Smittenaar 257 dagen geleden

    Dit is precies hoe het overal gaat. Door het plaatsnemen in een wijkteam worden andere aanbieders buiten de deur gehouden. Het artikel doet voorkomen alsof het een keuze is. Het is gewoon een strategie om genoeg aanbod te houden.

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers