Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Integrale Vroeghulp in het CJG in Apeldoorn

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 84
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 435 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Beleid


   0/5 Sterren (0)

  Integrale Vroeghulp in het CJG in Apeldoorn

  Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Apeldoorn is vanaf 1 januari 2015 de toegang voor alle vragen over gezondheid, opgroeien en opvoeden.

  Kennis en expertise
  In het CJG vindt advisering, consultatie en vraagverheldering plaats. Het merendeel van de vragen van ouders, kinderen kan hiermee beantwoord worden. Soms is het nodig om bij de toegang extra specialistische kennis te betrekken. Het gaat hier dan om complexe casuïstiek waarbij extra expertise nodig is om bijvoorbeeld de begeleiding vanuit de vrij toegankelijke voorzieningen voort te kunnen zetten. De extra expertise kan ook nodig zijn om te komen tot een advies of passende individuele voorziening.

  Integrale Vroeghulp
  Ook de Integrale Vroeghulp (IVH) maakt onderdeel uit van het CJG. IVH is er voor kinderen (0-7 jaar) met problemen in hun ontwikkeling of gedrag. Kinderen met een mogelijke ontwikkelingsachterstand als gevolg van verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperkingen en/of gedragsproblemen. Het doel van Integrale Vroeghulp is zo snel mogelijk uit te zoeken wat er aan de hand is. Vervolgens kan samen met ouders gekeken worden naar wat hun kind nodig heeft om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Dat kan zorg zijn, maar ook hulp en begeleiding voor ouders of verzorgers.

  Voor 2015 vormden de professionals van de IVH een apart team. Tegenwoordig zijn deze professionals via de voordeur van het CJG beschikbaar en zetten vandaar uit hun deskundigheid in op het gebied van voegsignalering.
  De professionals werken vanuit verschillende instellingen: MEE (LVG kennis), de Passerel (LVG kennis), en Stichting CJG (jeugdverpleegkundige en orthopedagoog). Deze deskundigen kijken vanuit hun eigen vakgebied naar het kind.

  Pool specialisten
  Naast de IVH professionals kan bij complexe casuïstiek of bij de zogenaamde puzzelkinderen ook vlot extra specialistische hulp ingeschakeld worden.
  Specialisten op het gebied van kindergeneeskunde, kinder- en jeugdpsychiatrie, kinderrevalidatie, verslaving, licht verstandelijk beperkten, veiligheid en onderwijs zijn beschikbaar om in te vliegen op het CJG. Als een kinderarts ingevlogen wordt op het CJG kan deze op zijn beurt een tweede of derde specialist erbij roepen. De kracht van de samenwerking is dat verschillende deskundigen elkaar aanvullen.

  De pool specialisten heeft de volgende functies:

  • consultatie
  • advies
  • vraagverheldering

  Meer informatie
  Voor meer informatie over het CJG Apeldoorn, bekijk hier de website>>>
  Aanmelden kan via info@cjgapeldoorn.nl

  Dit praktijkvoorbeeld is hier te downloaden in PDF>>>

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers