Inloggen
IVH Regio Utrecht

IVH Regio Utrecht

Integrale Vroeghulp in de regio Utrecht

 2/5 Sterren (1)

Tweede bijeenkomst Expertisenetwerk Jonge Kind wederom succesvol!

  Susan Osterop
  Door Susan Osterop in de groep IVH Regio Utrecht 450 dagen geleden

  Categorie├źn: Beleid


   0/5 Sterren (0)

  Tweede bijeenkomst Expertisenetwerk Jonge Kind wederom succesvol!

  Op dinsdag 22 november 2016 was er een bijeenkomst georganiseerd door het Expertisenetwerk Jonge Kind in Utrecht. Ruim 25 professionals uit de provincie Utrecht kwamen bijeen. Het programma was gericht op twee praktijkvoorbeelden van Integrale Vroeghulp, met een afsluiting door de landelijke coördinator. De middag werd begonnen met een terugblik op de vorige bijeenkomst die 30 juni was geweest.

  Signalering en Vroeghulp in IJsselstein
  Jeugdarts Wilma Hupscher gaf een presentatie en ging met de aanwezige in discussie over Signalering en Vroeghulp in IJsselstein. In haar functie als jeugdarts heeft zij zich gespecialiseerd in jonge kinderen met ontwikkelingsachterstanden. Vanuit de jeugdgezondheidszorg krijgt het gezin al snel een trajectbegeleider en er is een expertiseteam die mee kunnen kijken naar de hulpvraag van ouders. De werkwijze beperkt zich nu tot IJsselstein, al is er wel belangstelling bij de aanwezigen om het ook verder uit te rollen naar de andere gemeenten in de regio.

  Utrechtse aanpak via de buurtteams
  Het tweede praktijkvoorbeeld was een pitch vanuit Utrecht stad. Twee gezinswerkers uit de buurtteams Utrecht vertelde hun werkwijze. De hulpvraag van gezinnen komt bij de buurtteams, ouders kunnen zich daar melden. Ieder buurtteam kan dan doorverwijzen naar Integrale Vroeghulp. Marrit en Femke, die deze pitch gaven zijn coördinatoren Integrale Vroeghulp voor de hele stad. Buiten dat zij zelf ook gezinnen zien en helpen, pakken zij de coördinatie grootstedelijk op. Er is een expertiseteam wat ingezet wordt voor de hulpvraag van ouders. De trajectbegeleiding wordt vanuit de buurtteams geboden. Een professional in de zaal gaf aan dat de bereikbaarheid (voor professionals) nog niet helemaal duidelijk was. Maar juist zo’n bijeenkomst als deze kan gebruikt worden om elkaar beter te leren kennen en de verwijslijnen helder te krijgen.

  Gemis in de regio
  Veel professionals uit meerdere regio’s in provincie Utrecht vinden het erg jammer dat er geen provinciaal coördinator meer is en in sommige regio’s ook geen coördinator IVH, waardoor veel kennis verloren gaat. Er is nog wel hoop dat de successen over zullen waaien naar andere regio’s en er toch nog een transformatie zal komen waar IVH weer kan landen. Een spannende tijd nog steeds.

  Samengevat in modellen
  De landelijke coördinator sluit de middag af met een korte presentatie over de verschillende wijzen van borgen IVH in het land. Dit is omschreven in 3 modellen. Twee van deze modellen kwamen aan de orde bij de praktijkvoorbeelden uit Utrecht en IJsselstein.

  Provincie Utrecht op het digitaal platform
  Het Kennisnetwerk Jonge Kind heeft een plek gekregen op het digitaal platform van IVH: https://integralevroeghulp.pleio.nl/provincie-utrecht

  Op deze homepage kunnen steeds meer praktijkvoorbeelden uit de provincie komen. De contactgegevens van de initiatiefgroep van het kennisnetwerk zijn er te vinden. En er wordt verwezen naar de observatiediagnostiek groepen in de provincie. Neem gerust een kijkje!

  Interesse in het kennisnetwerk voor 2017 is er!
  Aan het eind van de bijeenkomst is geïnventariseerd of er interesse is om deze kennisnetwerkbijeenkomsten in 2017 voor te zetten. En die interesse is er! Er worden onderwerpen aangeleverd voor volgend jaar en de initiatiefgroep zal dit ook in 2017 gaan oppakken.

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers