Inloggen
Kennisbank Midden Brabant

Kennisbank Midden Brabant


 0/5 Sterren (0)

Supportouders Integrale Vroeghulp Tilburg

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 116
  Door Susan Osterop in de groep Kennisbank Midden Brabant 470 dagen geleden

  Categorie├źn: Kind en gezin


   0/5 Sterren (0)

  Supportouders Integrale Vroeghulp Tilburg

  Integrale Vroeghulp (IVH) Midden Brabant (voorheen: loket Vroeghulp) is een samenwerkingsverband van instellingen in de regio die kunnen helpen bij zorgen, vragen en/of problemen op meervoudige ontwikkelingsgebieden van jonge kinderen (0-7 jaar). Zoals een achterstand of bijzonderheden in de motorische, sociale, emotionele, verstandelijke of zintuiglijke ontwikkeling. IVH ondersteunt, begeleidt en adviseert ouders/verzorgers. Het samenwerkingsverband van IVH bestaat uit de volgende organisaties: MEE, huisartsen, ziekenhuizen, GGD, kinderdagcentra en Onderwijs, GGZ, Jeugdhulpverlening en VG-instellingen.

  Netwerkorganisatie
  Integrale Vroeghulp is een onafhankelijke netwerkorganisatie. Dit netwerk werkt in het belang van het kind en behandelt alle aanvragen vertrouwelijk. Alle hulp en advies van IVH Midden Brabant is voor ouders/verzorgers gratis. Per jaar maken 150 gezinnen gebruik van de IVH Midden-Brabant. Een gezin is 9 tot 12 maanden in begeleiding, waarbij de casemanager ouders ondersteunt om antwoord te krijgen op hun vragen rondom de ontwikkeling van hun kind en het realiseren van de passende zorg.

  Doelgroep
  De doelgroep zijn de ouders/verzorgers van een kind tussen 0-7 jaar, die zich zorgen maken over de ontwikkeling van hun kind. IVH zorgt dat het kind wordt toe geleid naar de het juiste hulpaanbod. Tijdens en deze fase ervaren de ouders/verzorgers het verdriet dat er iets met hun kind is en onzekerheid en spanning omdat ze terecht komen in een wereld die ze nog niet kennen. De hulpverleningsrelatie tussen ouders en casemanagers van IVH biedt onvoldoende continuïteit. Na het juiste hulpaanbod eindigt het traject van IVH en de samenwerking met de casemanager. De hulpverleningsrelatie met de zorgaanbieder(s) moet nog worden opgebouwd.

  Pitch door ouders
  Daarom hebben twee ouders het initiatief genomen om in maart 2016 een pitch te houden voor het innovatienetwerk, waarbij ze hebben gepleit voor het organiseren van supportouders. Supportouders zijn ervaringsdeskundige ouders, die 'nieuwe' ouders tijdens of na het traject van IVH, ondersteunen op emotioneel en praktisch vlak. Dit doen zij vanuit hun eigen ervaringen en opgedane kennis. De pitch “supportouder” is op 10 maart 2016 beloond met een subsidie van € 10.000 voor het verkenningstraject van dit idee. Hiervan wordt in het najaar 2016 een onderzoek uitgevoerd, waarvoor een externe projectleider is aangetrokken.

  Belang van lotgenotencontact
  De kinderen die bij integrale Vroeghulp komen, kunnen veel verschillende en soms ook meerdere ontwikkelingsproblemen hebben. Menig ouder wordt overvallen door het voorstel te starten met een traject bij Integrale Vroeghulp: “De dokter zei dat ik eens moest gaan praten” en wat er daarna volgt: “Nu heeft mijn kind ineens een ernstige ontwikkelingsachterstand. Ik ben zo geschrokken, wat moet ik nu?”
  De stap naar een lotgenotencontactgroep is vaak erg groot en te vroeg. Bovendien zijn er veel verschillende lotgenotencontactgroepen, terwijl ouders van IVH vaak nog in een onzekere en onduidelijke periode zitten. De vraagouders gaven aan dat zij zich wellicht meer gesteund hadden gevoeld wanneer een andere ouder een luisterend oor had geboden en vanuit eigen ervaring mee kon voelen en denken tijdens dit proces. De beste vorm hiervoor zou zijn 1 op 1 contact met een ervaringsdeskundige ouder; de supportouder. Er moet een goede match zijn tussen vraagouder en supportouder. Tevens hebben supportouders de kennis en back-up nodig van professionals (kennis van de sociale kaart in de regio, overdracht van vragen of problemen die te zwaar zijn voor de supportouder, bepalen wanneer afsluiten van het supporttraject nodig of verantwoord is).

  Pilot voortzetten
  De initiatiefouders en Integrale Vroeghulp Midden-Brabant willen in het eerste half jaar van 2017 samen een pilot uitvoeren. Hiervoor wordt momenteel een plan van aanpak opgesteld en financiering gezocht. Globaal is het traject als volgt: Er worden ca. 6 supportouders gezocht die al bekend zijn bij Integrale Vroeghulp. Er wordt gevraagd wat zij nodig hebben om de rol als supportouder te kunnen vervullen. Hierin wordt voorzien, met als kanttekening van de initiatiefnemers dat een uitgebreid opleidingstraject niet wenselijk is. Daarna wordt met behulp van de coördinator en de consulenten van IVH MB een match gemaakt tussen een supportouder en een ouder die open staat voor ondersteuning. Hierbij wordt gekeken naar problematiek van het kind en de mogelijkheden en persoonlijkheid van beide ouders.

  Meer weten over het project?
  Projectleider supportouder, Sylvia Bodbijl, mail: sylviabodbijl@gmail.com
  Coördinator Integrale Vroeghulp, Anne-Riet van Haaren, mail: a.vhaaren@integralevroeghulpmb.nl

  Kijk ook op de website van Integrale Vroeghulp Midden Brabant, klik hier>>>
  Bekijk hier dit praktijkvoorbeeld in een PDF>>>

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers