Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Integrale Vroeghulp aan het transformeren in Amsterdam

  Susan Osterop
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 116
  Door Susan Osterop in de groep Platform Integrale Vroeghulp 439 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Beleid


   0/5 Sterren (0)

  Integrale Vroeghulp aan het transformeren in Amsterdam

  Als jonge kinderen afwijkend gedrag vertonen, is dat niet altijd eenvoudig te duiden. Jonge kinderen kunnen zich niet verbaal uiten en (psychische) problematiek uit zich vaak lichamelijk en in gedrag. Het diagnosticeren en behandelen van jonge kinderen vraagt dus specifieke kennis. Deze kennis zit vaak over verschillende organisaties verspreid. Jonge kinderen kunnen niet wachten, het is in deze levensfase essentieel om snel te handelen, omdat er op jonge leeftijd nog veel winst te behalen valt in de ontwikkeling. Het is voor jonge kwetsbare kinderen en hun ouders zeer belastend om steeds weer doorverwezen te worden naar de juiste specialist met telkens wachttijden.

  Expertisenetwerk jonge kind in Amsterdam
  In Amsterdam is het “Expertisenetwerk jonge kind” ingericht . Dit is een kennisnetwerk voor het jonge kind (10 maanden tot zes jaar) In totaal zijn er 21 instellingen die deelnemen aan het netwerk. Zij vaardigen experts jonge kind af die als expertiseteam beschikbaar zijn voor consultatie en advies.
  Het expertisenetwerk jonge kind richt zich op 3 onderdelen;

  1. Deskundigheidsbevordering
  2. Consultatie en advies
  3. Expertgroepen

  Aan ieder ouder en kind team (OKT) is een expert jonge kind verbonden die aansluit bij casuistiek in het OKT, dan wel gebeld kan worden voor consultatie en advies. Daarnaast kan een medewerker van het ouder en kind team in de wijk bellen met het expertiseteam. Er kan worden overlegd (consultatie en advies).
  Indien nodig kan er vanuit het expertisenetwerk een brede analyse gedaan worden door een team van experts (een expertgroep). Een expertgroep wordt op maat samen gesteld. Ouders worden standaard uitgenodigd evenals de medewerkers van het OKT. Een trajectbegeleider coacht ouders en medewerker OKT bij het uitvoeren van de adviezen die gegeven worden.
  De specialisten van het netwerk leiden medewerkers van het OKT, kinderopvang of scholen op om problematiek te herkennen en ermee om te gaan (deskundigheidsbevordering).

  Integrale Vroeghulp binnen het netwerk
  De expertise van het netwerk VTO-Vroeghulp is gebundeld in het expertisenetwerk jonge kind. Vanaf 2001 doet MEE de trajectbegeleiding IVH en is de coördinatie IVH bij MEE belegd. Ze doen 70 trajecten per jaar. Deze vorm van  ondersteuning gaat mee met de transformatie  en gaat nu op in het Expertisenetwerk jonge kind en garandeert de zorg aan ouders met jonge kinderen.  De multidisciplinaire manier van kijken wordt binnen het netwerk behouden. De specifieke deskundigheid van trajectbegeleiding aan ouders met jonge kinderen wordt door de coachende rol steeds meer overgedragen aan de wijkteams

  Een bijzonder netwerk
  Wat maakt het Expertisenetwerk jong kind nu zo bijzonder. Dicht bij huis en professionals op de goede plek zorgt voor een goede match. Dit leidt tot:

  • Ondersteuning en diagnostiek:  complexe vragen kunnen in de leefomgeving en relatief snel worden opgelost. Ouders zitten korte tijd in onzekerheid, voor kinderen is diagnose minder invasief. 
  • Door het uitwisselen van kennis leren professionals van elkaar – over de organisatiegrenzen heen. Dit gaat zowel om uitwisseling tussen specialisten als om deskundigheidsbevordering van de ‘voorkant’.

  Meer weten?
  Coördinator VTO-Vroeghulp Amsterdam, Evalien Blanken, mail: E.Blanken@meeaz.nl
  Of neem een kijkje op de website IVH Amsterdam: https://integralevroeghulp.pleio.nl/amsterdam

  Dit praktijkvoorbeeld is hier te downloaden in PDF>>>

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers