Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Specialisme jonge kind bereikbaar voor alle ouders!

  Ruud Grondel
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 288
  Door Ruud Grondel in de groep Platform Integrale Vroeghulp 159 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Beleid, Kind en gezin, Vroegsignalering, Casemanagement, Gezinsondersteuning


   0/5 Sterren (0)

  Specialisme jonge kind bereikbaar voor alle ouders!

  Als je mij vraagt wat mijn persoonlijke drijfveer is om voorzitter van de Partnerraad Integrale Vroeghulp te zijn leg ik het graag uit met deze alleszeggende uitspraak van een ouder:

  Omdat ik goede begeleiding van Vroeghulp heb gekregen, heb ik geleerd door de ogen van mijn kind te kijken; daarom heb ik geen directe wens over de ontwikkeling van mijn kind, want dat zou teleurstelling kunnen oproepen, maar wat ik wel wens is dat mijn kind gelukkig is. En daarvoor heb ik nodig dat mijn kind begrepen wordt, de goede begeleiding krijgt waar dat ook maar te vinden is en dat ik word ondersteund in mijn ouderschap. En dat is was Integrale Vroeghulp ons biedt.

  Even voorstellen
  Ruud Grondel is de nieuwe voorzitter van de partnerraad van Integrale Vroeghulp (IVH). Voorheen nam hij deel aan de Taskforce van IVH. In 2014 is Ruud voor de derde termijn wethouder geworden namens GroenLinks in Diemen. Hij is lid van de subcommissie Jeugd bij de VNG. Vanuit zijn ervaring en expertise zet Ruud zich in voor bereikbare goede zorg voor ouder en kind binnen gemeenten. Wij hebben aan Ruud gevraagd wat hij van plan is als voorzitter van de Partnerraad.

   

  Ik streef al 25 jaar naar het organiseren van integrale zorg. Als beleidsmaker kan ik ouders niet persoonlijk helpen, maar ik kan wel mijn steentje bijdragen om de infrastructuur van de ondersteuning te verbeteren. Professionals willen niets liever dan samenwerken, maar de systemen belemmeren dit vaak. Dat de Jeugdhulp nu overal anders is georganiseerd (bv wijkteams, ondersteuning op scholen), is op zich prima. Als ouders maar de weg kunnen vinden en het juiste specialisme, indien nodig, snel beschikbaar is. Helaas zijn de belemmeringen betreffende de infrastructuur nog steeds groot bij complexe problemen. Daarom is het mijn missie om professionals te faciliteren om aan de voorkant goed samen te werken. Zo hebben ouders de mogelijkheid om zelf snel de weg te kunnen vinden bij vragen rondom hun jonge kind. Ik zal blij zijn als ouders met ‘puzzelkinderen’, waarbij niet duidelijk is wat er aan de hand is, niet hoeven te ‘modderen’ met hun vragen. Dat ze snel weten waar ze terecht kunnen voor een brede blik op hun jonge kind en dat de beste behandeling zo snel mogelijk georganiseerd kan worden.

  Ons doel zal dan ook zijn: op alle niveaus pleiten voor beschikbaarheidsfinanciering van IVH zodat er (weer) een landelijk dekkend netwerk van regionale netwerken Integrale Vroeghulp komt in welke vorm dan ook, waarbij het specialisme jonge kind als aparte deskundigheid benut en gekoesterd wordt. Gemeentes en de VNG hebben een specifieke verantwoordelijkheid om op zoek te gaan naar nieuwe constructen voor Integrale Vroeghulp in deze tijd van de decentralisatie.

  IVH is een prachtig voorbeeld van hoe het moet – een korte impuls vanuit diverse deskundigheid rond het ‘jonge kind’ bij elkaar, dichtbij huis en samen met ouders. Mooi, omdat het anders voor ouders zo’n zoektocht kan zijn. Deze Integrale brede blik is goud waard. Problematiek wordt nu vaak te laat begrepen – dit kan voorkomen worden.

  Ruud Grondel,
  Voorzitter Partnerraad Integrale Vroeghulp

  27 september 2017

   

  Ben je ouder en wil je meer weten over Integrale Vroeghulp? Klik hier voor meer informatie
  Voor vragen kan je contact opnemen met Lieke van der Meulen lvandermeulen@ncj.nl

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers