Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Factsheet Nieuwe afbakening verzorging kinderen

  Lieke van der Meulen
  Door Lieke van der Meulen in de groep Platform Integrale Vroeghulp 160 dagen geleden

  Categorie├źn: Beleid, Gezinsondersteuning


   0/5 Sterren (0)

  Dag allen,

  Graag deel ik met jullie de volgende factsheet van VWS.  

  Vanaf 1 januari 2018 gaat er namelijk wat veranderen in hoe de organisatie en bekostiging van verzorging bij kinderen is geregeld. Een klein deel van de verzorging verschuift van verantwoordelijkheid van de gemeente naar de die van de zorgverzekeraar.

  Het volgende zal gaan gelden:

  • Indien de verzorging bij jeugdigen verband houdt met de behoefte aan geneeskundige zorg of een hoog risico daarop, valt die zorg onder de Zorgverzekeringswet;
  • Indien de verzorgende handelingen bij jeugdigen gericht zijn op het opheffen van een tekort aan zelfredzaamheid bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), blijft die zorg onder de Jeugdwet vallen.

  Gemeenten blijven verantwoordelijk voor verzorging indien die gericht is op het opheffen van een tekort aan zelfredzaamheid bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Zo blijft verzorging voor kinderen die nodig is vanwege een ontwikkelingsachterstand of een (verstandelijke of zintuiglijke) beperking onder de Jeugdwet vallen. Deze verzorging blijft dus een verantwoordelijkheid van de gemeente.

  Naar verwachting heeft dit vooral effect op kinderen met voornamelijk fysieke problemen die op dit moment al verpleging krijgen. Er wordt ingeschat dat dit een relatief kleine groep is van maximaal 1500 kinderen.


  Iedereen (ouders, zorgverleners, verzekeringsmedewerkers, scholen, ambtenaren) die betrokken is bij de zorg voor kinderen met een intensieve zorgvraag kan met vragen terecht bij het Juiste Loket:
  https://www.denieuwepraktijk.nl/praktijkteams/juiste-loket/
  Meldpunt@juisteloket.nl, telefoon: 030 789 78 78

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers