Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Verslag - congres Vroegsignalering bij baby's 15 november

  Lieke van der Meulen
  Door Lieke van der Meulen in de groep Platform Integrale Vroeghulp 91 dagen geleden

  Categorie├źn: Praktijkvoorbeelden, Kind en gezin, Vroegsignalering


   0/5 Sterren (0)

  Afgelopen woensdag (15 november) was het congres 'Vroegsignalering bij baby's'. Een leuk, inspirerend congres georganiseerd door VROEG.

  Bij een te vroeggeboren kind kunnen allerlei ernstige en minder ernstige lichamelijke en cognitieve beperkingen voorkomen. Wat zijn aandachtspunten? Maar ook: wat doet dat met ouders en de gehechtheidsrelatie? En hebben professionals voldoende kennis en handvatten om hiermee om te gaan?

  Over de dag heen werden we meegenomen in de medische kant van vroeggeboorte: In hoeverre verschilt de ontwikkeling van een prematuur kind van een a terme geboren kind? Maar ook werd het gedrag besproken: Observeren en interpreteren gedrag van te vroeg geborenen.

  Maar de twee presentaties die het meeste indruk op mij hebben gemaakt waren die van Drs. Bieke Bollen (Psychologe, KU Leuven) en Dr. Petr Jira (Kinderarts Jeroen Bosch Ziekenhuis). Bieke Bollen vertelde over prematuur ouderschap: wat doet het met de ouders om te vroeg een kindje te krijgen? Zij sprak over dubbele prematuriteit (zowel het kindje is prematuur, maar de ouders eigenlijk ook) en daardoor dubbele kwetsbaarheid. Hier heeft ze ook een artikel over geschreven bij Vakblad VROEG: https://www.vakbladvroeg.nl/ouders-prematuur-kind-worstelen-tal-verlieservaringen/.

  Dr Petr Jira vertelde over de 'vergeten groep' van de laat premature kinderen: geboren tussen de 32 en 38 weken. Ook zij hebben vaak een ontwikkelachterstand, maar dit wordt vaak 'opgelost' met een jaartje extra kleuteren. Op basis van cijfers maakte hij zeer duidelijk dat er meer aandacht moet zijn voor deze groep.

  Heel de dag waren ouders aanwezig om hun ervaringen te delen. Ook werd de trailer van de film 'pril leven' getoond: 

   

  Kortom, een interessante en inspirerende dag!

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers