Inloggen
Platform Integrale Vroeghulp

Platform Integrale Vroeghulp


 4/5 Sterren (3)

Investeer in hechtingsrelatie ouder-kind

  Lieke van der Meulen
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 54
  Door Lieke van der Meulen in de groep Platform Integrale Vroeghulp 25 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Investeer in hechtingsrelatie ouder-kind

  Veel jonge kinderen groeien op vanuit een onveilige verbinding met hun ouders. De eerste zorg van de professional is dan ouders en kind helpen om nader tot elkaar te komen. Maar wat komt daar zoal bij kijken? Op die vraag gaat Paulien Kuipers in tijdens een lezing op woensdagmiddag 28 maart in Amersfoort. Na de lezing volgt een netwerkdiner met Kuipers.

  In haar lezing geeft Paulien Kuipers concrete handvatten aan jeugdhulpverleners voor het verbeteren en versterken van de ouder-kindrelatie. Het begeleiden van het jonge kind tijdens en na een (problematische) scheiding van de ouders krijgt eveneens speciale aandacht. “De verbindende factor is in alle situaties het gebruik van taal”, zegt zij in een vooruitblik. “Allereerst geef ik jeugdhulpverleners mogelijkheden wat ze kunnen doen wanneer de hechting tussen ouders en hun jonge kinderen verstoord dreigt te raken. Zeg maar de basisprincipes van het ‘helpen hechten’. Vroegtijdige kortdurende hulp kan blijvende onveiligheid voorkomen. Juist op het gebied van het versterken van de ouder-kindrelatie worden nu nog steeds kansen gemist.”

  Wanneer hulp geen soelaas biedt, kan men besluiten het kind – ook heel jong – tijdelijk of blijvend uit huis te plaatsen, bijvoorbeeld in een pleeggezin. Voor een kind is dit een ingrijpende ervaring. “Zeker bij jonge kinderen is dat meestal óns besluit en het kind móet mee. Maar om het kind echt vertrouwen te laten krijgen in een nieuwe thuisbasis, is een zeer empathische houding nodig, begeleid met de juiste woorden. Pas als we daarin slagen, kan het kind zich mogelijk -  door alle schade heen die een traumatische band met ouders nu eenmaal geeft - verder ontwikkelen. Gebeurt dit onvoldoende, dan kan het kind soms levenslang in de wachtstand blijven staan. Dat domein verkennen, met hechting in het achterhoofd, daarover wil ik het de 28ste maart hebben.”

  Lezing en netwerkdiner
  Paulien Kuipers is directeur van Stichting Kinderleven en auteur van het boek ‘Eerste hulp bij hechting’. De lezing vindt van 16.00 – 18.00 uur plaats in Zandfoort aan de Eem, een sfeervolle locatie in Amersfoort. Vervolgens schuiven de deelnemers met Paulien Kuipers aan voor een informeel diner. De deelnameprijs bedraagt, inclusief diner en alle consumpties, resp. € 84,50 (VROEG-abonnees) of € 94,50 (excl. BTW).

  Voor aanmelden klik hier >>

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers