TinyMCE Editor gebruiken

  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 250

Op verschillende plekken binnen de Community krijg je te maken met de TinyMCE editor. Eigenlijk overal waar je langere stukken tekst invoert, gebeurt dit via de editor. Boven het veld waar je de tekst typt zie je allerlei icoontjes. Een aantal hiervan komen je ongetwijfeld bekend voor: deze vind je in elk schrijfprogramma terug. Hieronder zullen we een aantal belangrijke functies beschrijven die wellicht wat minder bekend zijn:

Hoe maak ik een hyperlink?

Dit doe je met het kettingssymbooltje (vorm van een krakeling) in de TinyMCE Editor.
Selecteer het gedeelte waarvan je een link wilt maken (dit kan een stuk tekst zijn, maar ook een afbeelding) en klik op het kettingsymbooltje.  
Geef bij URL het www-adres op waar je naartoe wilt linken, en bij Titel eventueel een korte beschrijving. Die beschrijving is dan zichtbaar als mensen met de muis over de link gaan. Maar dat laatste is niet verplicht.

Hoe ga ik één regel naar onderen ipv een hele paragraaf?

Dit doe je met shift+Enter. 

Hoe kan ik tekst plakken zonder dat de opmaak meegaat?

Dit los je op door in de TinyMCE Editor het symbooltje voor "Als platte tekst plakken" te gebruiken. Dat is het kladbloksymbooltje met een T erop.

Hoe voeg ik een You Tube filmpje in op mijn pagina?

Ga naar YouTube en zoek het desbetreffende filmpje op.
Vervolgens klik je op delen, en dan op insluiten.
‣ Kies dan het gewenste formaat, en zorg ervoor dat de volgende zaken zijn aangevinkt:
   - Voorgestelde video's weergeven wanneer de video is afgelopen
   - HTTPS gebruiken
   - Oude insluitcode gebruiken
Kopieer de code die in het venstertje staat (de embed code
Ga nu naar de plek waar je de video wilt tonen, bijvoorbeeld in een blog 
Klik nu op “HTML” in de editor. Dit is de een-na-laatste button op de onderste rij. Nu opent zich een nieuw venster (de HTML source editor). Zet de cursor op de plek waar de video moet komen en plak de gekopieerde 'embed code' uit YouTube erin.
 Klik vervolgens op 'Update' en het resultaat verschijnt.  Je ziet een groot geel vlak in de Editor verschijnen. Pas als je de pagina hebt opgeslagen zie je op de webpagina het echte filmpje.

Tip: Verschijnt het filmpje niet direct, druk dan even op F5 of voor de mac gebruikers CMD +R.

Hoe voeg ik een afbeelding toe?

Er zijn twee manieren om een afbeelding in te voegen: 

  • Via het plaatjes-icoontje (boompje) plaats je een afbeelding door middel van een url. De afbeelding moet dan al ergens online staan.
  • Via de link 'Invoegen' rechtsboven het tekstveld. Hiermee kun je een afbeelding selecteren die je al naar Pleio hebt geüpload, of nieuwe afbeelding toevoegen / uploaden.

Afbeelding bewerken of invoegen (met url)
 Ga met de muis in de tekst staan waar je het plaatje wilt invoegen. Klik op het icoontje met het boompje.
Vul de volgende velden in (indien van toepassing):
'Image URL' . Voer de url (het www-adres) van de afbeelding in. De afbeelding moet dan dus al op een andere website staan. (Door met de rechter muisknop op een plaatje te klikken kun je de url van de afbeeldings kopiëren). 
- 'Image description'. Geef hier eventueel een omschrijving van de afbeelding. Als de afbeelding niet laadt of als iemand met de muis over de afbeelding zweeft is deze omschrijving te lezen.
- 'Alignment' gebruik je om te bepalen waar de afbeelding komt te staan. Lijn je links of rechts uit? Moet de tekst aan de bovenkant of aan de onderkant staan?
- 'Dimensions' gebruik je om de afmetingen van de afbeelding aan te passen (in pixels).
- 'Border' gebruik je om te bepalen hoe de dik de omlijning van de afbeelding moet zijn (leeglaten als je geen omlijning wilt).
- 'Vertical space' en 'Horizontal space' gebruik je om aan te geven hoeveel witruimte er om de afbeelding heen moet zijn.

Afbeelding toevoegen via de link 'Invoegen'

 Om een afbeelding in je tekst toe te voegen die al op Pleio staat of die op je eigen computer staat, klik je op 'Invoegen' direct rechts boven je editor. 
 Vervolgens kun je bladeren in de bestanden die je reeds op de Community of Pleio hebt geplaatst of er voor kiezen een nieuw bestand te uploaden. 
Nieuwe afbeelding uploaden: Klik op 'Bestand uploaden'. Blader naar een bestand op je computer. Geef het bestand een titel, eventueel een omschrijving, tags en categorieën mee. Kies de juiste map. Klik op 'Upload'. 
Let op! Het is belangrijk dat de toegankelijkheid van de afbeelding hetzelfde is als die van bijvoorbeeld je blog. Stel dat de afbeelding alleen voor jezelf toegankelijk is, dan zien de gebruikers bij je blog een afbeelding met een kruis, omdat ze niet geautoriseerd zijn de afbeelding te zien en wel het blog.
 Klik nu op de afbeelding die je zojuist hebt geüpload, en de afbeelding verschijnt in je editor.

NB!
‣ 
Het komt weleens voor dat de afbeelding niet helemaal wordt getoond maar slechts een gedeelte. 
Dit los je op door op 'HTML' te klikken in de editor, vervolgens zoek je de url van de afbeelding op. 
Zoek dit deel in de url op: “size=medium”. Vervang "medium" door “large”. De volledige afbeelding zal dan worden geladen.

Hoe kan ik het venster van de Editor vergroten zodat ik meer ruimte heb om te werken?

Dit kan op 2 manieren:
Klik op het knopje 'Volledig scherm' (het icoontje met een monitor). Klik op hetzelfde icoontje om het scherm weer kleiner te maken.
Pak het vensterrechtsonder bij de schuine streepjes beet, en trek het naar onderen of zijwaarts tot het de gewenste grootte heeft.